logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
english translation vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   
Vernieuwing Illustratie. Hier een doorsnee tekening over planten van bomen  
 
Copywright 2008, Idiomorf infographics  
 
   

Het (ver)planten van bomen
Het verplanten van bomen is een hele operatie. Het valt niet mee om opeens op een heel andere plek te moeten staan, in heel andere grond, onder heel andere omstandigheden. De wortels moeten snel kunnen hergroeien. Daar kun je ze bij helpen. Bovenstaande tekening geeft een instructie weer hoe dat het beste kan.

Verbetering van illustratie door nieuwe toepassingen
Het kan nuttig zijn om eerder gemaakte illustraties te laten 'screenen'. Bovenstaand tekenvoorbeeld laat een vergelijking zien met een oude en nieuwe illustratie. De laatste tijd zijn er veel nieuwe tekenmethoden bijgekomen. Ook de diversiteit aan mediamiddelen zoals internet, grafische interfaces op en CD-rom is sterk gegroeid. Deze ontwikkeling schept mogelijkheden zoals interactieve animaties, technische illustraties waarbij de gebruiker zelf de onderdelen los kan halen. Wij beoordelen dan of de betreffende illustratie(s) bij de uitstraling past van het onderwerp/ medium, en op welke punten het verbeterd zou kunnen worden. Aan deze beoordeling zijn natuurlijk geen kosten verbonden.
Neem contact met ons op voor een afspraak.

Wat is de beste manier om kleine bomen te planten?
Wanneer is de beste tijd? En hoe zorgt u voor de beste grond in uw tuin voor uw bomen of heesters? Hoe plant u minibomen? De grond waarin de boom geplant wordt is in de meeste tuinen redelijk tot goed, omdat er meestal wel een natuurlijke cyclus in de tuin aanwezig is. Blad van de bomen of heesters vercomposteren. Als dit niet het geval is dan kan er bij de tuincentra de grond gehaald worden die voor het planten van bomen en heesters geschikt is. Als de grond geschikt is voor het planten van een boom dan kan er een plantgat gegraven worden. Het plantgat moet ruim zijn, zodat de wortels niet geknikt of gedraaid in het plantgat worden geplaatst. Maak het plantgat in uw tuin niet tot op het grondwater, want dan bestaat er een kans dat het boomgat vol met water gaat lopen. Als de wortels in aanraking komen met het grondwater uit uw tuin dan verrotten de wortels. Een jonge boom die pas geplant is, heeft extra steun en bescherming nodig. Het plaatsen van een boompaal (paal naast een boom) is een goed oplossing hiervoor

Tien gouden plantregels

 1. Maak het plantgat gemiddeld één tot twee maal zo groot als de kluitbreedte in uw tuin.
 2. Schep de grond in het plantgat goed los, voeg wat organische bodemverbeteraar toe en vermeng dit met de grond.
 3. Plant de boom nooit dieper dan de opkweekdiepte. Dat herkent u aan het iets donkerder gekleurde gedeelte onderaan de stam van de boom.
 4. Haal de containers van de kluit en maak de plantzakken open zonder de boomwortels te beschadigen.
 5. Maak de bodem van het plantgat iets bolvormig, giet er water in en plaats de boom in het midden van het plantgat op de 'verhoging'.
 6. Strooi een paar scheppen goede grond op de wortels, vul het plantgat met een royale hoeveelheid water en tot de rand met losse grond.
 7. Stamp de grond rond de stam stevig aan zodat er een kuil ontstaat en vul de kuil tot de rand met water.
 8. Het voor- en najaar is de beste tijd om te planten.
 9. Planten die opgekweekt zijn in containers of kunststof potten, kunt u het hele jaar door planten, behalve als het vriest.
 10. Laat eventueel een bodemtoets uitvoeren om een goed beeld te krijgen van de bodemgesteldheid.

Snoeien en leiden
Met het snoeien of leiden van minibomen kunt u in uw tuin een heel nieuwe sfeer creëren. U maakt er een schaduwterras, een border in halfschaduw, of een romantisch prieeltje mee. Zes gouden snoeiregels

 1. Verwijder eerst altijd dood en ziek hout. Dood hout is makkelijk te herkennen: schraap met een mesje een klein stukje bast weg. Een gezond twijgje is daaronder altijd frisgroen van kleur.
 2. Verwijder de kruisende en schurende takken. Wanneer u zo snoeit krijgt u wat meer ruimte voor takken die een nauwkeurige snoei nodig hebben.
 3. Snoei op het buitenoog: dat voorkomt het kruisen van takken.
 4. Behandel grote wonden altijd met een afdekmiddel.
 5. Gebruik goed schoon en scherp gereedschap voor een zo mooi mogelijke vlakke snijwond.
 6. Verwijder de ‘wildopslag’ zo volledig mogelijk. Wildopslag groeit van de stam of onderstam recht omhoog.