logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   
grafiek over prijsontwikkeling bij olie  

 
geordende informatie met grafieken en diagrammen
 
 
   

Regelmatig maken wij infographics over onderwerpen die zeer actueel zijn. Een infografiek (grafische weergave) zorgt voor begeleiding van de informatie over een bepaald onderwerp. Deze legt uit wat bijvoorbeeld uit wat het gevolg is van een bepaalde prijsstijging zoals deze grafiek de invloed van olieprijs. Wij zijn gespecialiseerd in het overzichtelijk maken van complexe informatie met eenvoudige grafieken en animaties.

Zoekt u een grafisch illustrator?
Wij hebben voor opdrachtgevers als deze in opdracht een grote verscheidenheid aan tekeningen en animaties gemaakt. Hiervan ziet u enkele voorbeelden op deze website. Idiomorf infographics maakt het mogelijk om compliceerde processen beter te laten begrijpen met eenvoudige tekeningen en animaties. Dit bespaart u veel moeite en de eindgebruiker kan zo makkelijk en snel de eenvoudig gerangschikte grafische tekeningen bekijken. Onze tekeningen kunnen gebruikt worden voor zowel gedrukte media in de vorm van illustraties als digitale media met interactieve animaties.
Neem contact met ons op voor een afspraak.

De schematische afbeelding laat de invloed zien die de olieprijs ontwikkeling heeft op de chemische productie en de export. De hele wereld maakt zich zorgen over het milieu en uit alle windrichtingen wordt geroepen dat er nu fors moeten geïnvesteerd in alternatieve energiebronnen, omdat het anders wel eens te laat zou kunnen zijn. Om de toekomst van onze kinderen te waarborgen moeten we nu in actie komen. Daar wordt bij de OPEC (organisatie voor olie producerende landen) net iets anders over gedacht. Daar dreigt men de olieprijs door het dak te sturen, wanneer de wereld zo fors blijft inzetten op bio-brandstoffen. OPEC secretaris-generaal Abdalla El-Badri liet weten dat overwogen wordt om het mes te zetten in nieuwe investeringen, nadat de OPEC zich eerder al zeer sceptisch had uitgelaten over alternatieve energiebronnen. Het verminderen van de productie is een logische reactie wanneer de wereld minder olie nodig heeft, maar Julian Lee van “Centre for Global Energy Studies” in Londen vreest dat de OPEC wellicht te snel de productie zal verminderen en de tekorten nog niet kunnen worden opgevangen door alternatieve bio-brandstof. Hierdoor zal de prijs van olie nieuwe ongekende recordhoogtes bereiken. Een lastige spagaat voor de OPEC, want aan de ene kant wordt gevraagd toch vooral voldoende olie te blijven produceren, terwijl Amerika en Europa fors inzetten op bio-brandstof, juist om af te zijn van de afhankelijkheid van de OPEC.

Prijsontwikkeling ruwe olie
De olieprijs komt tot stand door een complex samenspel van vraag, aanbod, speculatie, emotie en wereldpolitiek. Olie wordt op de New York Mercantile Exchange verhandeld in vaten van 159 liter, zowel op de spotmarkt (directe handel) als op de futuresmarkt (handel in leveringscontracten).

Olie soorten
Olie wordt vaak geclassificeerd op basis van zwavelgehalte en dichtheid. Olie met weinig zwavel wordt ‘sweet crude’ genoemd, waarbij de toevoeging ‘light’ wordt gegeven als de olie op kamertemperatuur makkelijk vloeit. Het onderscheid tussen deze soorten is belangrijk, omdat zwavelgehalte en dichtheid de uiteindelijke kwaliteit van de olie bepalen. Hoe ‘lichter’ en ‘zoeter’ de olie, hoe beter deze geschikt is voor verwerking tot brandstof. De zogenaamde ‘light sweed crude’ is de meest gezochte en belangrijkste oliesoort.

Oliesoorten
Omdat er zoveel soorten olie zijn, wordt de prijs van olie vaak uitgedrukt in een zogenaamde ‘benchmark’.Dit houdt in, dat de olie geprijsd wordt relatief aan een bepaalde olie. In Europa wordt hiervoor de zogenaamde Brent Crude gebruikt, in de VS West Texas Intermediate (WTI). Let er op dat dit niet inhoudt dat de benchmark-olie het meest verhandeld wordt; oliesoorten uit Saoedi-Arabië worden bijvoorbeeld vele malen vaker verhandeld dan Brent olie zelf.De olieprijs wordt voor een belangrijk deel bepaald door de economische situatie. In tijden van economische voorspoed is de vraag in zowel producerende landen als afnemende landen hoog. Door dit samenspel kan de olieprijs snel stijgen. Kijk bijvoorbeeld naar 2007, toen de enorme economische groei in China de olieprijs tot een recordhoogte van 145 dollar stuwde. De economische crisis van 2008 zorgde echter voor een enorme terugval in de vraag tot niveaus van vier jaar eerder.

Dat emotie ook invloed heeft op de olieprijs, blijkt uit de terugval eind 2001. De aanslagen in de VS zorgen toen voor lichte paniek op de beurzen wereldwijd. Bij voorspelling van de olieprijs is dus niet alleen inzicht nodig in de economie. Ook onverwachte omstandigheden en ontwikkeling op de wereldpolitiek kunnen de prijs buitenproportioneel beïnvloeden.

Koppeling gasprijs aan olie
Aangezien Nederlandse energiecentrales vaak op gas werken en de gasprijs aan de olieprijs is gekoppeld, oefent de olieprijs een indirecte invloed uit op de Nederlandse energieprijs. Omdat de gasprijs eens in het halfjaar wordt vastgesteld, zit er een vertraging in deze invloed. Hierdoor kan het voorkomen dat de energieprijs stijgt, terwijl de olieprijs daalt.