logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
english translation vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   
Instructie animatie over plaatsing van een voedingssonde  
 
Geen animatie te zien? Klik hier voor Apple; Ipad; Iphone en Android gebruikers
 
 
   

Medische instructie animatie over stapsgewijs inbrengen voedingssonde
Deze pagina toont een medische instructie animatie over het inbrengen van een voedingssonde zodat kunstmatige voeding mogelijk wordt. Met dergelijke medische animaties kunnen patiënten zich beter voorbereiden op een behandeling omdat ze zien wat een behandeling inhoudt. Ook is deze animatie interessant voor verplegend personeel.

Zoekt u animaties als deze ?
Wij hebben voor klanten als deze een grote verscheidenheid aan medische tekeningen en medische animaties als gemaakt. Hiervan ziet u enkele voorbeelden van animaties op deze website. Onze medische animaties; pictogrammen en tekeningen maken het mogelijk om medische behandelingen beter te begrijpen. Hierdoor wordt veel tijd bespaard. Deze tekeningen kunnen gebruikt worden voor zowel gedrukte als digitale media.
Neem contact met ons op voor een afspraak.

Voorbereiding op het onderzoek
Voor dit onderzoek geldt geen speciale voorbereiding. Het is belangrijk dat de maag niet teveel voedsel bevat, omdat de voedingssonde hier niet omheen kan. De patiënten die hiervoor in aanmerking komen, hebben echter al problemen met het eten van voedsel, dus hun maag zal amper voedsel bevatten.

Tijdsduur van het onderzoek
Anders dan de medische instructie animatie laat zien duurt het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Animatie v erloop van het onderzoek
In de meeste gevallen is de patiënt opgenomen in het ziekenhuis en wordt naar de röntgenafdeling gebracht. Hier wordt de patient door de laborant verder begeleid naar de onderzoekskamer. De patiënt heeft een ziekenhuisjasje aan, dat tijdens het onderzoek mag aanblijven. Het dragen van een hemd of T-shirt is ook toegestaan. Vervolgens gaat de patiënt zittend plaatsnemen op de onderzoekstafel. De medische animatie laat niet zien dat een verdoving (xylocaine) in de neus gespoten, zodat men minder last heeft van het inbrengen van de voedingssonde. Hierna komt de patiënt op de rechter zij te liggen, zodat de radioloog de voedingssonde via de neus/mond kan inbrengen. Omdat een sonde een flexibel slangetje is, wordt er gebruikgemaakt van een voerdraad in de voedingssonde. Hierdoor is de sonde makkelijker in te brengen. Deze voerdraad is rood afgebeeld in de medische instructie animatie.

Nadat de sonde door de neus/mond is gekomen, moet de patiënt de sonde doorslikken zodat deze in de slokdarm terecht komt. Daarna wordt de sonde in de maag of via de maag in het eerste of tweede gedeelte van de dunne darm geplaatst. De plaats van deze sonde hangt af van de aanvraagindicatie en verschilt dus per patiënt. Tijdens het inbrengen van de sonde wordt de positie van de sonde onder röntgendoorlichting gecontroleerd. Als de sonde op de juiste positie zit, wordt de voordraad verwijderd. De sonde wordt vervolgens met leukoplast vastgeplakt om te voorkomen dat de sonde eruit wordt getrokken. Deze sonde is in de medische instructie animatie met groen weergegeven.

Hoe wordt de sonde ingebracht?
De instructie animatie laat stapsgewijs zien dat sonde door de neus, via de keel en de slokdarm doorgeschoven wordt naar de maag. Dit is niet moeilijk of pijnlijk, maar moet wel even geleerd worden. In het ziekenhuis wordt u dit geleerd zodat u thuis de handeling kunt uitvoeren. Een neussonde kunt u zelf ‘s avonds inbrengen en ‘s ochtends zelf verwijderen.
In de instructie animatie laat een afdelingsverpleegkundige zien hoe u de neussonde inbrengt. Het inbrengen van de sonde verloopt meestal zonder problemen, het is echter geen prettig gevoel. Het kan irritatie geven in uw keel of het gevoel geven dat u moet braken. Bij het inbrengen van de sonde kan het gebeuren dat het slijmvlies van de neus of de maag een beetje geïrriteerd raakt. Dit komt minder vaak voor als de sonde voor het inbrengen vochtig en soepel wordt gemaakt met een speciale gel of warm water. Een enkele keer knikt de sonde dubbel of ligt de sonde op de verkeerde plaats. Daarom controleert u zelf voordat u de sondevoeding aansluit of de sonde op de goede plaats ligt door de sonde door te spuiten met een beetje water. De sonde kan met een pleister aan de neus of wang geplakt worden om te voorkomen dat ze gaat verschuiven.

Toediening van de sondevoeding
Een toedieningsysteem verbindt de sonde met een fles of een plastic zak/pack sondevoeding. Het toedieningssysteem heeft een rolregelklem.
Door de rolregelklem strakker of losser in te stellen, loopt de voeding langzamer of juist sneller in de sonde. Op deze manier wordt met de rolregelklem de gewenste inloopsnelheid van de sondevoeding geregeld. Het kan ook met een voedingspomp worden gedaan, de hoeveelheid sondevoeding wordt hiermee per ml/minuut gedoseerd. De voedingspomp geeft wel meer geluid. De voedingspomp slaat op alarm als de sondevoeding niet goed doorloopt. Er wordt met u besproken wat het beste bij u past, een rolregelklem of voedingspomp. Het is ook mogelijk om de sondevoeding en de voedingspomp in een daarvoor speciaal ontwikkelde rugzak mee te nemen. Het voordeel van zo’n rugzak is dat u meer bewegingsvrijheid heeft. Over het algemeen wordt de rugzak alleen in speciale situaties gebruikt door mensen die overdag sondevoeding nodig hebben.


Verschillende maten voedingssonde
Er zijn verschillende soorten en maten sondes, maar de meest gebruikte zijn ongeveer zo dik als de vulling van een balpen. Aan het uiteinde van de sonde zitten meerdere gaatjes waardoor de voeding in de maag of dunne darm terecht komt. De sonde kan met een pleister aan de neus of wang geplakt worden om te voorkomen dat deze gaat verschuiven.