logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   
Vergelijking van illustratie met pictogram  
 
Copywright 2008, BSL Praktijk Atlas  
 
   

Kunstmatige voeding
Links een anatomische afbeelding van de slokdarm en maag, voorzien van een PEG-maagsonde (Percutane endoscopische gastronomiesonde). Rechts de zelfde afbeelding als pictogram (zie pictogrammen voor meer voorbeelden). Dit is een methode om kunstmatige voeding toe te dienen. Met een endoscoop wordt via de slokdarm eerst de punctieplaats vastgesteld. Daarna volgt injectie van een lokaal anesteticum in de huid en de onderliggende lagen met een lange IM-naald. Na verwijdering van IM-naald wordt de punctienaald geplaatst waardoor de voerdraad wordt geleid tot in de maag. Uiteinde wordt met een tang van endoscoop vastgegrepen en door de slokdarm getrokken. Met de voerdraad wordt de sonde tot in de maag getrokken. Daarna volgt positionering van de sonde ter hoogte van de maagwand. De interne fixatiedisk bevindt zich tegen de maagwand.

Zo is het mogelijk om zonder gebruik te maken van de slokdarm het lichaam van voeding te voorzien (kunstmatige voeding). Sondevoeding is een dunne vloeibare voeding die via een dunne buigzame slang (de sonde) in de maag of in de dunne darm komt. Het bevat alle voedingsstoffen die het lichaam elke dag nodig heeft zoals koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen.

Zoekt u illustraties als deze ?
Wij hebben voor o.a. voor deze opdrachtgever een grote verscheidenheid aan medische tekeningen en medische pictogram gemaakt. Hiervan ziet u enkele voorbeelden op deze website. Onze illustraties en animaties maken het mogelijk om compliceerde processen beter te begrijpen. Hierdoor bent u verzekerd van een goede informatieoverdracht zonder gebruik te maken van veel tekst. Onze tekeningen kunnen gebruikt worden voor zowel gedrukte als digitale media.
Neem contact met ons op voor een afspraak.

Wat is kunstmatige voeding?
Kunstmatige voeding is een vloeibare voeding die per infuus wordt gegeven, en direct via een slang in de maag wordt toegediend. Het wordt gegeven wanneer bij een patiŽnt de slokdarm niet kan gebruiken, bijvoorbeeld na een operatie.

Plaatsing Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG)
Het plaatsen van een PEG-sonde wordt overwogen als de patiënt gedurende een langere periode niet in staat is op de normale manier te eten of te drinken. Een PEG sonde (een voedingsslangetje) wordt via de buikwand in de maag geplaatst. Dit gebeurt met behulp van een gastroscoop (een buigzame kijkslang). De gastroscoop wordt via de mond en de slokdarm in de maag gebracht. Met de gastroscoop kijken we wat de beste plaats voor de PEG sonde in de maag is.
Om de PEG sonde te kunnen plaatsen maken we een klein sneetje in de buikhuid. De PEG sonde blijft in de maag op zijn plek zitten door een fixatieplaatje of ballonnetje aan de binnenzijde van de maagwand. De behandeling wordt uitgevoerd op de Endoscopieafdeling door twee maag-darm-leverartsen en twee endoscopie verpleegkundigen.

Wat is een MIC KEY voedingssonde?
Een MIC KEY button is een voedingssonde die gebruikt wordt bij kinderen. Deze voedingssonde gaat door de buikwand, via het al bestaande kanaal in naar de maag. De voedingssonde kan alleen worden geplaatst indien het kind al een PEG -sonde heeft. De MIC KEY is gemaakt van een soort siliconen. Aan het uiteinde van deze maagsonde zit een opblaasbare ballon en op de buik (het uitstekende deel) zit een voedingspoort en een ballonventiel. Met behulp van een verlengslang kunnen via deze voedingspoort de benodigde voeding en vocht in de maag gebracht worden. Via het ballonventiel wordt de ballon met vloeistof gevuld.

Waarom een MIC KEY button?
Er zijn verschillende redenen om een MIC KEY button te gebruiken. Zo zijn er kinderen die problemen hebben met een PEG-sonde omdat die hen belemmert bij het spelen. Voor kinderen die zeer beweeglijk zijn of die bijvoorbeeld veel aan sport en spel doen, is deze button zeer geschikt. Ook voor kinderen die vaak op hun buik slapen levert deze button voordelen op. Voor kinderen die de neiging hebben een PEG-sonde er uit te trekken, kan de button ook een oplossing zijn. Als de toedieningsslang is verwijderd heeft uw kind alleen een kleine platte knoop zichtbaar op de buik. Een ander groot voordeel is dat u als ouder de MIC KEY voedingssonde zelf kunt vervangen wanneer hij stuk is.

Het inbrengen van de MIC KEY button
De MIC KEY wordt de eerste keer in het ziekenhuis geplaatst. Het verwijderen van de PEG-sonde vindt onder narcose plaats. Omdat de MIC KEY button er in verschillende lengtematen bestaat, wordt pas tijdens de verwijdering van de PEG-sonde de definitieve lengtemaat van de button bepaald. Uiteindelijk wordt de MIC KEY in het al bestaande stoma geplaatst. In het vervolg kunt u zelf een nieuwe MIC KEY sonde inbrengen. U krijgt instructies hoe vaak u de MIC KEY moet vervangen.

Waarom kunstmatige voeding of sondevoeding?
In enkele gevallen is het gewicht van de patiënt sterk gedaald. Een goed gewicht is nodig voor een spoedig herstel na een ziekte, of om het lichaam in goede conditie te houden. Indien de patiënt niet in staat is om zelf voeding tot zich te nemen, kan besloten worden om over te gaan op kunstvoeding of sondevoeding. Kunstmatige voeding kan alleen toegediend worden wanneer de patiënt een gezond of werkend spijsverteringskanaal heeft. Als dit niet het geval is, zal overgegaan moeten worden op kunstmatige voeding.

Sondevoeding wordt meestal in de nacht gegeven naast de voeding die de patiënt overdag al zelf nuttigt. Kunstmatige voeding die via de aderen wordt toegediend, is vooral voor patiënten die het maag-darmstelsel niet meer kunnen gebruiken, zoals bij bepaalde vormen van kanker of grote defecten. Ook an een operatie of bij mensen die in coma liggen, wordt vaak kunstmatige voeding toegediend. Ook bij een grote verbranding is kunstmatige voeding soms nodig.

Keuze maagsonde voeding
De keuze van de sonde is afhankelijk van de te verwachten gebruiksduur, leeftijd / lichaamsbouw van de cliënt en de te gebruiken voeding en medicatie. PVC is alleen geschikt voor kortdurend gebruik, door inwerking van maagzuur wordt de tip hard in 7-10 dagen. PUR (Poly Urethaan), soepel is vervaardigd van glad materiaal. PUR heeft een geleidingsdraad om inbrengen te vergemakkelijken. Maagsondes van p.v.c. moeten na 10 dagen verwisseld worden om te voorkomen dat de sonde te hard wordt en beschadigingen gaat geven in het lichaam. Sondes van poly-urethaan mogen maximaal 6 weken blijven zitten.